dermatologie estetica

Neuromodulatori, Toxina Botulinica

Astazi cerintele socio-profesionale necesita 'focalizare', concentrare maxima atat mentala cat si vizuala. Nevoile zilnice pentru a citi documente printate, a urmari televizorul, a lucra la ecranul calculatorului, conduc la expresii faciale contractate, mai ales in jurul ochilor.

Ce sunt neuromodulatori estetici si cum functioneaza ?

Neuromodulatori sunt reprezentati de toxina botulinica de tip A popularizata in cadrul tratamentului ridurilor de expresie. Cand sunt injectate in doze mici la nivelul unui grup muscular au capacitate de a bloca impulsurile neuro-musculare. Astazi, cand ne referim la toxina botulinica folosim termenul de 'neuromodulator estetic'.

Ridurile de expresie sunt rezultatul plierii cutanate repetate de nenumarate ori zilnic. Aceasta pliere se datoreaza contractiilor musculare inconstiente in cadrul mimicii faciale. Toxina botulinica inhiba contactia musculara propagata de un semnal de transmisie neurala Imagine. Grupul muscular injectat de toxina botulinica se relaxeaza oferind netezirea pliurilor si liniilor de expresie, cu o expresivitate naturala, 'odihnita' fara elemente exagerate.

Care sunt indicatiile estetice ?

Toxina botulinica a fost folosita initial pentru diferite afectiuni neuro-musculospastice din zona oculara cu rezultate favorabile. Ulterior s-a descoperit ca doze mult mai mici 'sterg' ridurile din zona oculara si prima aplicatie estetica a fost in cadrul ridurilor glabelare (linii intre sprancene).

Astazi toxina botulinica de tip A este aprobata de FDA (Foods and Drugs Administration) pentru liniile glabelare. Tratamentul poate fi aplicat cu efecte cosmetice superioare si in alte zone precum ridurile din jurul ochiilor din zona periorala sau ridurilor din frunte Imagine.

Deseori, in functie de pacient se prefera tratamente asociate cu substante de augmentare, dermabraziune sau lasere pentru a complementa efectele cosmetice si a prelungi durata lor.

Toxina botulinica se poate folosi si pentru transpiratia excesiva la nivelul axilelor, palmelor sau picioarelor cu injectii locale in zone respective, inhiband secretia glandelor sudoripare.

Ce presupune tratamentul ?

Dupa un istoric complet asupra eventualelor boli asociate sau medicatiei administrate doctorul apreciaza zonele cu probleme, forta contractila a grupurilor musculare ce trebuie tratate si eventuale particularitati in expresii sau mimetica faciala. Dozele folosite sunt mult mai mici decat dozele medicale dar variaza in functie de intensitatea contractiei musculare si dorintele cosmetice fiecaruia.

Tratamentul se efectueaza cu ace foarte mici, fara durere deosebita si dureaza cateva minute. Nu exista o perioada de recuperare si pacientul poate folosi imediat machiajul. Se evita pentru cateva ore presiunea sau masajul intens in zonele tratate. Efectele se instaleaza treptat in curs de 3-7 zile si dureaza in functie de doza administrata si pacient intre 4-6 luni. Pentru mentinerea efectului se recomanta in general 2-3 tratamente/an. Tratamentele repetate datorita relaxarii musculare prelungite pot preveni aparitia altor riduri de expresie.

Exista reactii adverse ?

Dozele estetice sunt mai mici decat dozele folosite in scopuri medicale (afectiuni oculo-spastice) asadar riscul unor reactii adverse este foarte mic. Eventuale neplaceri pot proveni din procesul injectarii si sunt reprezentate de o usuoara roseata sau senzatie de greutate la locul injectarii si dureaza cateva ore. Uneori, poate apare o mica echimoza dupa tratamentul in zonele perioculare care dispare dupa cateva zile. Rareori poate apare o usoara cadere a pleoapei superioare care este reversibila si dureaza intre 2-4 saptamani. Toate aceste posibile efecte averse sunt moderate si auto-reversibile.

Browserul dumneavoastra este foarte vechi.
Puteti descarca un browser modern de aici: