dermatologie estetica

Substante de augmentare

Ce sunt substantele de augmentare (Fillers) ?

Reprezinta o mare varietate de substante lichide, flexibile cu o vascozitate diferita in functie de produsul folosit. Se injecteaza in diferite straturi ale pielii cu ace foarte mici pentru a imbunatati aspectul estetic al ridurilor sau pentru a re-contura diferite structuri faciale. Injectarea substantelor de augmentare este o metoda non-invaziva, fara perioade de recupare, ce poate substitui operatiile estetice agresive. Deseori este folosita ca prima linie in cadrul tratamentelor de anti-imbantranire.

Progresul continuu in acest domeniu a permis dezvoltarea unei game largi de substante cu diferite proprietati si avantaje. Astazi se impart in produse absorbabile (ex. colagen, acid hialuronic) cu durata intre 6-12 luni, semi-permanente (calcium hidroxyapattite, acid poly-L-lactic) cu durata > 2 ani si permanente (microsfere de silicon, implanturi, etc). Fiecare dintre ele are indicatii diferite, necesitand tehnici de injectare variate. Sunt cunoscute sub denumirea de 'Fillers' si cele mai utilizate sunt cele bazate pe acid hialuronic. Aceasta substanta se afla in mod natural in piele si nu prezinta riscuri majore pentru pacient. Astazi prin ajutorul bio-tehnologiei medicale, eforturile estetice se directioneaza spre substante ce stimuleaza productia de colagen.

Cum functioneaza ?

In cadrul imbatranirii cutanate se deterioreaza elemente de nutritie si suport al pielii precum colagenul, acidul hialuronic si fibrele elastice. Expresiile faciale repetate si pierderea cu trecerea timpului a tesutului adipos conduc la aparitia ridurilor si evidentierea unor santuri faciale. Substantele de augmentare injectate in interiorul ridurilor au ca scop de a restitui volumul pierdut, ridicand tesutul cutanat si ameliorand aspectul “ridat”. Acelasi principiu se foloseste pentru a redefini diferite imperfectiuni faciale. Imagine

Care sunt indicatiile ?

Injectarea acestor produse se face la diferite nivele ale pielii in functie de profunzimea ridului. Se injecteaza Imagine:

De obicei, se recomanda asocierea acestor tehnici de injectare (superficiale si profunde) pentru a obtine un efect cosmetic pronuntat cu durata prelungita. Un 'filler' ce se injecteaza profund ajusteaza rezultatul benefic unui 'filler' superficial si vice-versa. Deseori, dermatologul recomanda tratamente combinate cu toxina botulinica sau microdermabraziune, dermabraziune sau lasere ce actioneaza sinergic prin alte mecanisme de anti-imbatranire.

O alta indicatie comuna a substantelor de augmentare este redefinirea conturului si volumului buzelor ce poate preveni stergerea lor sau aparitia ridurilor periorale ('ridurile fumatorilor').

In cadrul consultatiei dermatologul evalueaza imperfectiunile faciale si propune diferite optiuni de corectie a aspectelor cosmetice. Substantele de augmentare reprezinta o metoda non-invaziva si eficace ce poate fi folosita pentu a preveni imbatranirea cutanata sau pentru a ameliora diferite tipuri de cicatrici (post-acneice, post-traumatice) cu maximum de siguranta.

Ce presupune tratamentul ?

Efectele adverse ale substantelor absorbabile sunt minime, acestea fiind proceduri non-invazive. Acidul hialuronic nu necesita pre-testul cutanat pentru reactii alergice.

In momentul injectarii pacientul poate simti o intepatura sau durere. Pentru a minimaliza disconfortul, de obicei se utilizeaza crema anestezica sau anestezie locala.

Reactiile nedorite sunt comune cu cele prezente in oricare injectie locala. In locul injectat, poate sa apara o roseata sau o umflatura temporara, ce dureaza de la cateva ore pana la 2 zile sau o mica vanataie, ce dispare dupa cateva zile. Pentru a evita acest lucru se folosesc ace speciale sub denumirea de “canule atraumatice”. De asemenea este contraindicata administrarea de derivati flavonoizi, aspirina sau alte anticoagulante cu 7 zile inaintea procedurii.

Dupa tratament se poate utiliza machiaj si pacientul revine dupa sfatul medicului pentru evaluarea rezultatelor. Uneori sunt necesare mai multe sesiuni de tratament. Pacientii cu experienta in substantele de augmentare absorbabile (durata efectului limitata la 6-12 luni) pot opta pentru produse semi-permanente sau permanente.

Browserul dumneavoastra este foarte vechi.
Puteti descarca un browser modern de aici: