dermatologie oncologica

Chirurgie Mohs

Ce este chirurgia Mohs ?

Chirurgia Mohs difera de alte metode de tratament ale cancerului de piele prin aceea ca permite examinarea imediata si completa la microscop a tesutului tumoral excizat astfel incat toate extensiile cancerului sa fie eliminate.

Datorita modului in care tesutul este excizat si examinat, chirurgia micrografica a fost recunoscuta ca metoda de tratament a cancerului de piele cu cea mai mare rata de vindecare.

Care sunt avantajele chirurgiei Mohs ?

Unele tumori cutanate pot fi mult mai extinse decat par a fi la suprafata avand prelungiri la distanta de tumora vizibila Imagine 1a. Indepartarea acestora prin chirurgie conventionala se asociaza cu riscul de a lasa celule tumorale restante Imagine 1b. Acestea determina aparitia recidivelor.

In aceleasi timp, examinarea microscopica de rutina nu are capacitatea de a observa toata periferia tumorii, existand riscul de a lasa resturi tumorale neobservate Imagine.

Chirurgia micrografica a fost conceputa special pentru indepartarea radacinilor canceroase, detectand directia de dezvoltare a tumorii, astfel economisind tesutul sanatos.

Care sunt indicatiile chirurgiei Mohs ?

Este important de stiut ca aceasta metoda nu este potrivita pentru tratamentul tuturor tumorilor cutanate. Chirurgia Mohs este destinata cancerelor de piele recidivante sau pentru cele cu risc crescut de recurenta. Indicatia clasica o reprezinta carcinoamele bazo/spinocelulare.

De asemenea e indicata pentru tumorile localizate in zone in care e necesara prezervarea maxima a tesutului sanatos din ratiuni functionale sau cosmetice(de exemplu: nas, urechi, ochi, buze, mana, picior, regiunea genitala).

Cum decurge chirurgia Mohs ?

In mod curent chirurgia Mohs este efectuata in regim ambulator in cabinetul de specialitate.

Pacientul este constient pe toata durata procedurii, discomfortul este de obicei minim, nefiind mai mare decat oricare procedura clasica de chirurgie dermatologica.

Tehnica este ilustrata in urmatoarea diagrama.

Zona ce urmeaza a fi tratata e curatata, marcata si injectata cu un anestezic local.

Chirurgul dermatolog indeparteaza tumora vizibila Imagine impreuna cu un strat aditional subtire de tesut aparent sanatos in profunzime si in suprafata Imagine.

Tesutul recoltat e taiat in sectiuni si marcat conform unei scheme Imagine. Probele obtinute sunt preparate pentru examinarea la microscopul optic (aceasta fiind cea mai consumatoare de timp etapa a procedurii) Imagine.

Doctorul examineaza apoi la microscop intreaga suprafata si profunzime a preparatului si identifica zonele cu cuiburi de celule canceroase ce urmeaza a fi excizate aditional.

Schema invaziei tumorale arata chirurgului exact ce trebuie indepartat Imagine.

In tot acest timp pacientul asteapta cu un pansament provizoriu.

Procedeul este repetat pana cand tesutul excizat este lipsit de celule tumorale.

Care este durata procedurii ?

Intrucat nu este posibil sa se prevada dinainte extensia tumorii, este recomandabil ca sa se rezerve intreaga zi pentru procedura in cazul in care aceasta necesita indepartarea unor straturi aditionale.

Browserul dumneavoastra este foarte vechi.
Puteti descarca un browser modern de aici: