dermatologie oncologica
Chirurgie Dermatologica
Ce este chirurgia dermatologica ?
Chirurgia dermatologica include o varietate de metode pentru indepartarea tesutului cutanat din ratiuni terapeutice sau cosmetice.
Aceasta cuprinde chirurgia clasica (cu bisturiul), crioterapia (inghetarea tesutului cutanat cu azot lichid), electrochirurgia prin radiofrecventa precum si proceduri estetice (liposuctia sau blefaroplastia sub anestezie locala).
In principiu, chirurgia dermatologica se efectueaza in regim ambulator in cabinetul de dermatologie intrucat se utilizeaza anestezie locala fara riscuri si complicatii majore.
Cand se efectueaza chirurgia dermatologica ?
- Pentru a stabili diagnosticul unor afectiuni cutanate.
Cel mai frecvent se utilizeaza punch-biopsia. Aceasta procedura foloseste un cilindru taietor de cativa milimetri ce permite recoltarea tuturor straturilor pielii si tesutului adipos pentru a fi examinat la microscop. Imagine - Pentru indepartarea formatiunilor benigne superficiale cu simptomatologie precum durere, prurit, sangerare sau din motive estetice.
In aceasta situatie se prefera excizia de suprafata cu vindecare rapida si estetica (fara fire de sutura). Uneori acest procedeu se poate efectua si prin chiuretare si/sau electrodesicatie (de exemplu keratozele seboreice). Imagine - Pentru indepartarea tumorilor benigne profunde sau a celor cu risc de malignizare.
Se prefera excizia cu bisturiul, indepartarea completa a tesutului cutanat si inchidere cu fire chirurgicale Imagine. Aceasta tehnica se foloseste in situatia nevilor atipici, dermatofibroamelor, etc. - Pentru tratamentul formatiunilor chistice sau lipoamelor printr-o mica incizie evacuatorie.
- Pentru a imbunatati aspectul cosmetic al pielii.
De exemplu, in situatia excrescentelor cutanate cum ar fi papiloamele sau fibroamele moi se efectueaza o procedura simpla si eficienta cum ar fi electrochirurgia prin radiofrecventa. In cazul cicatricilor(post-acnee, post-traumatice, post-operatorii) chirurgul dermatolog are la indemana mai multe optiuni cum ar fi excizia estetica, dermabraziunea, injectari intralezionale cu anumite substante si lasere.
Dermatologul are abilitatea de a alege metoda chirurgicala adecvata din punct de vedere medical si estetic. Doctorul prezinta pacientului optiunile terapeutice precum si riscurile-beneficiile acestora.