dermatologie oncologica

Dermatoscopie

Ce este dermoscopia ?

Este o metoda non-invaziva si nedureroasa folosita pentru a examina diferite leziuni ale pielii. Utilizeaza un microscop de putere mica care fie prin contactul cu piele printr-un lichid de imersie, fie prin reflectia unei luminii polarizate, ne permite observarea unor structuri invizibile cu ochiul liber Imagine Imagine. Aceste elemente formeaza criterii ce permit evaluarea detaliata a leziunilor pielii.

Dermoscopia este recunoscuta astazi si cu denumirile de dermatoscopia, microscopia de suprafata si microscopia epiluminescenta.

Cand se foloseste ?

Dermoscopia s-a dezvoltat initial pentru evaluarea leziunilor pigmentare si in special al alunitelor(nevi). Astazi o folosim in scopul de a depista nevi (alunite) cu risc de malignizare sau pentru a evidentia melanoame in stadii initiale. Nevi cu risc pentru a se transforma in melanom au un aspect “atipic” ce iese din aspectul obisnuit al alunitelor (nevilor) tipice, normale. Aceste elemente “atipice” pot fi observate cu mai mare usurinta prin ajutorul dermoscopului Imagine.

Nevi atipici sunt leziuni benigne si relativ frecvente. Examenul dermoscopic ne poate ajuta la depistarea lor si ne ghideaza fie spre urmarire periodica, fie spre excizie chirurgicala cu caracter preventiv.

Popularizarea metodei a permis astazi formarea unor criterii ce pot fi utilizate in cadrul altor tumori cutanate benigne sau maligne. Metoda creste confidenta dermatologului in ceea ce priveste leziuni benigne precum lentigo, keratoza seboreica, dermatofibrom, hemangiom, angiokeratom, uneori confundate cu leziuni maligne. Totodata aceasta ofera capacitatea de a diagnostica alte leziuni precanceroase precum keratoza actinica sau de a depista tumori maligne de dimensiuni foarte mici. Dermatologul prin utilizarea dermoscopiei poate examina aspectul unor dermatoze inflamatorii precum lichen plan, psoriazis, etc.

Ce este dermoscopia digitala ?

Dermoscopia digitala reprezinta fotografierea unei imagini dermoscopice cu ajutorul unui aparat si stocarea lui intr-o baza de date (memoria unui calculator). Stocarea imaginii dermoscopice permite depistarea unor eventuale modificari in timp. Comparatia unor imagini dermoscopice succesive poate evidentia modificari suspecte pentru malignizare caz in care sa recomanda excizie chirurgicale pentru efectuarea examenului histopatologic.

Ce este harta dermoscopica ?

Harta dermoscopica Imagine reprezinta un examen detaliat al nevilor pacientului compus de imagini macroscopice divizate in mai multe segmente corporale asociate cu poze dermoscopice ai nevilor atipici.

Se foloseste in cazul pacientilor cu numerosi nevi pentru a depista modificari sau noi nevi aparuti. De obicei se repeta la 3 luni dupa prima examinare si apoi anual. In momentul de fata este cea mai completa metoda pentru a depista rapid aparitia unui eventual melanom.

Ex dermoscopic substituie examenul la microscop (ex histopatologic) ?

Nu. Examenul histopatologic (efectuat dupa indepartarea chirurgicala unui nev) este singurul care poate oferi diagnosticul. Examenul dermoscopic ofera abilitatea dermatologului de a fi mai confident asupra unui diagnostic sau de a observa modificari suspecte .Singurul examen care ofera diagnosticul este cel histopatologic (dupa excizia chirurgicala leziunii suspecte). Examenul dermoscopic este in contuinuare subiectiv si depinde de experienta dermatologului in aceasta metoda.

Totusi, dermoscopia poate ghida ex histopatologic spre zone suspecte Imagine, evita excizii inutile si ofera posibilitatea de a diagnostica melanomul sau alte cancere sau precancere cutanate in stadii precoce.

Browserul dumneavoastra este foarte vechi.
Puteti descarca un browser modern de aici: